brak oświetlenia bagażnika

instalacje: silnika, oświetlenia, sterowanie elektryczne podzespołami itp.

Powrót do Elektryka

Postprzez EPI » 23 wrz 2014, o 18:11

Witam mam V50 z 2007r i mam mały problem z oświetleniem bagażnika. Dostałem się do wnętrza lampki bo myślałem, że to żarówka, ale jednak nie. Po sprawdzeniu miernikiem zasilanie wynosi 0 . Patrząc na kolor wtyczki-zielona znalazłem taka samą w lewym tylnym słupku. Wpięta ona jest we wiązkę i tylną lampę. Czy ktoś wie gdzie dalej szukać problemu? pozostałe wewnętrzne oświetlenie b/u.
EPI
na luzie
na luzie
 
Posty: 4
Dołączył(a): 18 wrz 2014, o 22:16
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Model: v50
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2007

Postprzez mr-fix.pl » 23 wrz 2014, o 21:32

czy jeżeli samochód jest zapalony i bagażnik jest otwarty, to między zegarami pojawia się komunikat o otwartej klapie bagażnika?
Avatar użytkownika
mr-fix.pl
5 bieg
5 bieg
 
Posty: 617
Dołączył(a): 30 maja 2013, o 11:02
Model: C30
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2007

Postprzez EPI » 24 wrz 2014, o 06:41

nie nie pojawia się. jak ją otworze to komunikat się wyświetla...
EPI
na luzie
na luzie
 
Posty: 4
Dołączył(a): 18 wrz 2014, o 22:16
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Model: v50
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2007

Postprzez TomekV50 » 21 sty 2015, o 12:13

witam miałem ten sam problem po otwarciu klapy bagażnika lampka się nie włączała gdy sprawdziłem żarówka ok prą dochodził i okazało się ze miałem uszkodzony zamek w tylnej klapie który nie wysyłał styku do lampki
TomekV50
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 18
Dołączył(a): 7 paź 2013, o 18:13
Model: v50
Silnik: 2.0 diesel 136km
Rok produkcji: 2008

Postprzez sudinho84 » 31 sty 2016, o 16:03

Witam. Odkąd kupiłem swoje Volvo V50 nie mam oświetlenia w bagażniku. Staje się to męczące wieczorem.
- sprawdziłem żarówkę i jest ok
- bezpieczniki są ok
- wymieniłem nawet zamek klapy bagażnika bo wyczytałem, że może krancówka być walnięta lub mikrostyk - światła jak nie było tak nie ma
- po otwarciu klapy na tablicy między zegarami świeci mi się komunikat otwarcia klapy bagażnika

Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić?
sudinho84
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 6
Dołączył(a): 4 sty 2015, o 17:26
Model: V50
Silnik: 2.0 D
Rok produkcji: 2005

Postprzez Miszel » 31 sty 2016, o 20:28

Miernik w garść i sprawdzać gdzie gunie prąd. Tam żadnych modułów itp. Nie ma więc pewnie wiązka jest gdzieś złamana.
Moja S-ka...

Sprzedam parę gratów do VOLVO i nie tylko - klik...

VIDA - odczyt i kasowanie błędów Białystok i okolice - kontakt: volvo_parts@o2.pl
Miszel
5 bieg
5 bieg
 
Posty: 590
Dołączył(a): 8 lut 2015, o 11:11
Model: S40
Silnik: 2,4i
Rok produkcji: 2005
Lokalizacja: Białystok

Postprzez arni222 » 5 sty 2020, o 16:41

Witam
Zazwyczaj problemy z zamkiem i oświetleniem tylnej rejestracji to wina mikrostycznika który elektryk wymieni za 10 zł lub ułamanych kabli wiązki bagażnika (te w osłonie gumowej ) . U mnie były ułamane dwa kable w tej wiązce - objaw nagminny komunikat o otwartej klapie bagażnika nawet po jej zamknięciu (elektromagnes odpuszczał zaczep po odpaleniu silnika- irytacja poziom hard) .Pomogło -zakup kabli w Castoramie podobnej grubości w izolacji ( linka) i wymiana wszystkich tych g...ch kabelków . Jakość izolacji kabli w oryginalnej wiązce dorównuje tej z chińskich lampek choinkowych . Więc zdecydowałem że zakupie bardziej elastyczne przewody. Na razie mam problem z głowy . Może się komuś przyda . Wystarczy lutownica,cyna,topik,parę dobrej jakości przewodów,dobra izolacja , skupienie . Laikom odradzam samodzielne grzebanie bo można pomylić kabelki. Ja każdy kabelek zaznaczyłem kolorem gdzie ma iść ale wywalałem kable w całej wiązce. Zdecydowanym doradzam zdjęcie całej materiałowej izolacji rozpisanie przewodów w kostkach i pojedyncza wycinka kabli i lutowanie.
arni222
na luzie
na luzie
 
Posty: 3
Dołączył(a): 25 lis 2019, o 22:18
Model: S40
Silnik: 2.0 D 136 KM
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Postprzez SlonikHQ » 8 sty 2020, o 17:44

Ja na Twoim miejscu udałbym się do jakiegoś mechanika, nawet z taką drobnostką, niżeli pytał na forum.
--------------------------------
schodołazy
SlonikHQ
na luzie
na luzie
 
Posty: 1
Dołączył(a): 8 sty 2020, o 17:43
Model: Rena
Silnik: C3
Rok produkcji: 1992
Lokalizacja: Wrocków

Postprzez benxonn » 15 sty 2020, o 10:50

Może zaśniedziało tam. Weź poszperaj lekko śrubokrętem i wydłub. Jeśli nie to pewnie kabel gdzieś ucięty.
Avatar użytkownika
benxonn
na luzie
na luzie
 
Posty: 4
Dołączył(a): 15 sty 2020, o 10:33
Model: c30
Rok produkcji: 0
Lokalizacja: Poznań

Postprzez angworld » 26 sty 2020, o 13:48

:mrgreen:
angworld
na luzie
na luzie
 
Posty: 1
Dołączył(a): 26 sty 2020, o 13:48
Model: angw
Rok produkcji: 0
Lokalizacja: angworld


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość