mapy do navi

Wszystko o systemie audio, nawigacji, komputerach pokładowych itp.

Powrót do Car audio, NAVI, komputer

Postprzez Marcinello » 20 sty 2016, o 22:12

krzychuh - mnie jakoś ominął ten problem chociaż dwa razy przerywałem instalacje, zmieniałem płyty, gasiłem stacyjkę, itp... ale po ponownym uruchomieniu zaczynało dalej mielić od miejsca w którym skończyło. Przy pierwszym podejściu miałem jakiś dziwny komunikat z navi ale spaliłem płytę, więc tutaj pomogło nagranie drugiej. Generalnie po wrzuceniu "nowej" płyty proces zaczął się od nowa i tyle. Długo to trwało bo jak mniemam nagrałem to trochę "za szybko" bo x4 ale dało radę. Zupełnie nie mam pomysłu czemu program nie chce się "podnieść" po włożeniu płyty...
Może spróbuj ściągnąć inną wersję mapy i nagrać od nowa obie płyty. Zauważ, że na pierwszej płycie oprócz mirrora masz jeszcze taki malutki pliczek może to też jest istotne? Ja w każdym razie w Imgburnie zaznaczyłem plik z obrazem płyty i ten malutki pliczek i tak nagrałem.

Marek2211 - kiedy zaczynasz nagrywanie Imgburn program sam zmienia prędkość dostosowując ją do prędkości włożonego nośnika. Może spróbuj nagrać jeszcze raz płytę od nowa. Wybierz opcję z weryfikacją płyty po nagraniu.
W opcjach nagrywania -> po prawo na dole -> jest taka mała ikonka "Change automatic write speed" masz tutaj 2 prędkości do ustawienia: prędkość płyty i napędu. Ja tutaj zapodałem obie na x1.
Po rozpoczęciu nagrywania program wywalił jeden komunikat, że zmienia tą prędkość z x1 na x4 po czym do końca nagrywania i po weryfikacji płyty już żadnych komunikatów z wykrzyknikiem nie odnotowałem co potwierdza, że płytka jest wypalona dobrze. Inne pomysły nie przychodzą mi do głowy. Skoro ja użyłem gównianej Esperanzy i do tego nagranej x4 i dało radę to tym bardziej z Verbatimem powinno hulać.
Aczkolwiek moje rady mogą być nic nie warte bo ja mam HDD...
Marcinello
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 16
Dołączył(a): 8 sty 2014, o 21:08
Model: V50
Silnik: 1,8+LPG
Rok produkcji: 2008

Postprzez Marek2211 » 21 sty 2016, o 09:41

Marcinello napisał(a):krzychuh - mnie jakoś ominął ten problem chociaż dwa razy przerywałem instalacje, zmieniałem płyty, gasiłem stacyjkę, itp... ale po ponownym uruchomieniu zaczynało dalej mielić od miejsca w którym skończyło. Przy pierwszym podejściu miałem jakiś dziwny komunikat z navi ale spaliłem płytę, więc tutaj pomogło nagranie drugiej. Generalnie po wrzuceniu "nowej" płyty proces zaczął się od nowa i tyle. Długo to trwało bo jak mniemam nagrałem to trochę "za szybko" bo x4 ale dało radę. Zupełnie nie mam pomysłu czemu program nie chce się "podnieść" po włożeniu płyty...
Może spróbuj ściągnąć inną wersję mapy i nagrać od nowa obie płyty. Zauważ, że na pierwszej płycie oprócz mirrora masz jeszcze taki malutki pliczek może to też jest istotne? Ja w każdym razie w Imgburnie zaznaczyłem plik z obrazem płyty i ten malutki pliczek i tak nagrałem.

Marek2211 - kiedy zaczynasz nagrywanie Imgburn program sam zmienia prędkość dostosowując ją do prędkości włożonego nośnika. Może spróbuj nagrać jeszcze raz płytę od nowa. Wybierz opcję z weryfikacją płyty po nagraniu.
W opcjach nagrywania -> po prawo na dole -> jest taka mała ikonka "Change automatic write speed" masz tutaj 2 prędkości do ustawienia: prędkość płyty i napędu. Ja tutaj zapodałem obie na x1.
Po rozpoczęciu nagrywania program wywalił jeden komunikat, że zmienia tą prędkość z x1 na x4 po czym do końca nagrywania i po weryfikacji płyty już żadnych komunikatów z wykrzyknikiem nie odnotowałem co potwierdza, że płytka jest wypalona dobrze. Inne pomysły nie przychodzą mi do głowy. Skoro ja użyłem gównianej Esperanzy i do tego nagranej x4 i dało radę to tym bardziej z Verbatimem powinno hulać.
Aczkolwiek moje rady mogą być nic nie warte bo ja mam HDD...


Wielkie dzięki za informację, wydaje mi się że wszystko robiłem zgodnie z zaleceniami. Dziś po pracy zakupie płytki i jeszcze raz spróbuje ;)
Avatar użytkownika
Marek2211
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 11
Dołączył(a): 8 sty 2016, o 20:15
Model: v50
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez krzychuh » 21 sty 2016, o 21:53

Marcinello - próbowałem nagrywać ponownie płyty na innym napędzie i także z nowszą wersją map i nic nie pomaga. Sam proces aktualizacji dobiegł według mnie do końca trwało to bardzo długo, przemielił obie płyty, ale na koniec wywalił taki komunikat jak napisałem wcześniej. Mam oryginalną płytę z mapą jaka była fabrycznie wgrana, ale po jej włożeniu także zero reakcji. Jak rozmawiałem z gościem z ASO mówił mi że mają płytę która ożywi nawigację (pewnie coś w rodzaju instalki), ale tak jak pisałem czy się uda czy nie będą chcieli kasę :(
krzychuh
na luzie
na luzie
 
Posty: 3
Dołączył(a): 13 paź 2014, o 23:44
Model: v50
Silnik: 1,6D
Rok produkcji: 2010

Postprzez slaweklawrenc » 21 sty 2016, o 22:13

Marek2211 navi masz pobrane jako plik iso spróbuj programem nero i opcja wypal obraz płyty
slaweklawrenc
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 17
Dołączył(a): 14 lis 2015, o 18:46
Model: V50
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2005
Lokalizacja: Działdowo

Postprzez Marek2211 » 21 sty 2016, o 22:47

slaweklawrenc napisał(a):Marek2211 navi masz pobrane jako plik iso spróbuj programem nero i opcja wypal obraz płyty


Własnie wróciłem z drugiej próby niestety kolejna porażka. Porobiłem zdjęcia komunikatów jakie pokazuje Navi, wrzuciłem do tłumacza google i przetłumaczyło mi z włoskiego, żeby włożyć płytę czyszczącą... cokolwiek to znaczy.
Mapy nagrywałem za pomocą ImgBurn'a, własnie za pomocą opcji wypalania obrazu płyty. Spróbuję za pomocą Nero.

W pliku ściągniętym z neta są dwa pliki w formacie ISO:
- Service 07w46
- EU-3000-00C

Rozumiem, że ta druga to mapy, a ta pierwsza?

Dzięki za odpowiedź ;)

edit:
czy oryginalna płyta czyszcząca DVD to taka, która ma kilka szczoteczek? Taka jakich jest mnóstwo na allegro po 5 zł? http://allegro.pl/plyta-czyszczaca-do-o ... 72425.html
Avatar użytkownika
Marek2211
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 11
Dołączył(a): 8 sty 2016, o 20:15
Model: v50
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez publo102 » 22 sty 2016, o 09:21

Tak, płyta czyszcząca to taka z malutkimi szczoteczkami, ale wątpię aby to pomogło, no chyba, że na soczewce faktycznie jest jakiś kawałek pyłku, kurzu, ale inaczej to nie pomoże.
publo102
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 20
Dołączył(a): 3 gru 2015, o 17:16
Model: V50
Silnik: D3
Rok produkcji: 2012
Lokalizacja: Polska

Postprzez Miszel » 22 sty 2016, o 17:06

Marek2211 napisał(a):Rozumiem, że ta druga to mapy, a ta pierwsza?


To pierwsze to aktualizacja software twojej nawigacji. Możesz to sobie darować. Jeżeli używałeś map od 2012 wzwyż to masz najnowsze SW i nic się nie zaktualizuje bo nic tam nowego nie ma. Normalnie SW aktualizowało się z płyty z mapami. Zresztą tego obrazu aktualizacji firmware chyba nikomu jeszcze nie udało się odpalić.

Drugi plik to oczywiście mapy.

Co do płyt czyszczących to podobno te oryginalne volvo mają szczotki w innym miejscu niż te uniwersalne do kupienia w każdym sklepie i na allegro. Zresztą mało prawdopodobne żeby cokolwiek dały jak nie rusza. Laser kwalifikuje się do wymiany, albo coś nie tak z nagrywaniem/nagrywarką.
Moja S-ka...

Sprzedam parę gratów do VOLVO i nie tylko - klik...

VIDA - odczyt i kasowanie błędów Białystok i okolice - kontakt: volvo_parts@o2.pl
Miszel
5 bieg
5 bieg
 
Posty: 545
Dołączył(a): 8 lut 2015, o 11:11
Model: S40
Silnik: 2,4i
Rok produkcji: 2005
Lokalizacja: Białystok

Postprzez Marek2211 » 22 sty 2016, o 19:05

Problem w tym, że poprzednia właścicielka nie miała map i nigdy nie korzystała z Volvowskiej nawigacji. Spróbuję nagrać na 12 letnim laptopie może to coś da... :?
Avatar użytkownika
Marek2211
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 11
Dołączył(a): 8 sty 2016, o 20:15
Model: v50
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez lapszyn » 29 sty 2016, o 20:39

Panowie,

po rozpakowaniu archiwum z pliku publo120 dostaję dwa katalogi, w których są kolejne spakowane archiwa RAR, ale tylko w jednym z nich (płyta nr 2) jest plik z obrazem płyty do automatycznego nagrania. Mogę oczywiście płytę nr 1 rozpakować i wypalić ręcznie, ale nie zdaje to rezultatu.
Czy ja coś źle wypakowuję, czy może coś jest nie tak z archiwum, że w katalogu z pierwszą płytą nie ma pliku obrazu?
lapszyn
na luzie
na luzie
 
Posty: 1
Dołączył(a): 29 sty 2016, o 20:35
Model: V50
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2006
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez publo102 » 30 sty 2016, o 10:03

Coś chyba robisz nie tak, bo po rozpakowaniu powstają 2 katalogi:
RTI MMM+ 2015 DVD 1
RTI MMM+ 2015 DVD 2
w jednym jest tylko plik iso, a w drugim są dwa pliku iso i mds, wszystko w temacie, wypalasz jedną płytę, potem drugą i muzyka gra, a raczej nawigacja.
publo102
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 20
Dołączył(a): 3 gru 2015, o 17:16
Model: V50
Silnik: D3
Rok produkcji: 2012
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car audio, NAVI, komputer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron