[2.0D 136KM 03-07] Nierówna praca zimnego silnika - filmik

silnik, zawieszenie, dolot, wydech, mechanizmy... ...zakładając temat pamiętaj, aby w swoim profilu uzupełnić informacje o silniku oraz r. prod

Powrót do Mechanika DIESEL

Postprzez joker13 » 9 cze 2014, o 17:04

Witam,

Mam następujący problem: gdy odpalam moją S40 po raz pierwszy, po nocy lub po kilkugodzinnym postoju, gdy silnik jest całkowicie zimny, nierówno pracuje. Wygląda to jakby szarpało silnikiem i trwa około 2 minuty, po czym, gdy się minimalnie zagrzeje i złapie wolne obroty, objawy ustają.

Na poniższym filmiku nagrałem o co mi chodzi ;) :


Na drugim filmiku, oprócz powyższego problemu, dotyczącego nierównej pracy silnika, chciałem zwrócić uwagę na samo odpalenie silnika i zachowanie obrotomierza. Silnik trochę opornie "zaskoczył" i wskazówka powolnie "wstała" z 0 na te 800-900obr/min. Ten objaw występuje rzadko i towarzyszy nierównej pracy zimnego silnika.

Oto drugi filmik dotyczący opalania:


Jeżeli ktoś wie co to może być bardzo proszę o jakieś wskazówki. Ponadto autko było w V-techu w Bykowie i nie mam żadnych błędów na komputerze. Przyczyny jednak nie zdiagnozowano, ponieważ silnik był zagrzany i problem nie występował, a nie miałem możliwości zostawienia samochodu na noc.

Dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam,
Przemek.
joker13
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 20
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 12:00
Model: S40
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez pawelwaw84 » 9 cze 2014, o 21:37

Zacząłbym od najprostszych spraw czyli od wypróbowania z odpiętą wtyczką od EGR, a potem jak nie pomoże, zajrzenie do klapek w dolocie. To zrobić możesz sam, a wymieniać po kolei części na chybił trafił jeszcze zdążysz :)
Sprzedam:
Komplet opon zimowych 205/55R16
Nakrętki zabezpieczające do alufelg.
Szczegóły na priv
pawelwaw84
3 bieg
3 bieg
 
Posty: 207
Dołączył(a): 20 paź 2013, o 16:50
Model: V50
Silnik: 2,0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez simon188 » 10 cze 2014, o 09:55

Witam Kolegę,

Miałem/mam to samo u siebie. Po odpięciu wtyczki od EGR brak objawów "chrumkania" silnika. Jak podepnę EGR objaw powraca. Nie udało mi się niestety do tej pory zdiagnozować co jest przyczyną. EGR jest nowy, kilka razy adaptowany w tym przez ASO Volvo i dalej to samo na zimnym silniku. Wymieniowe dodatkowo 2 zawory podciśnieniowe (jeden od turbo drugi od przepustnicy bodajże - pod alternatorem). Bez efektu, tzn. efekt fest taki, że jeżdżę na odłączonym EGR :).
Przychylam się do prośby, może ktoś bardziej doświadczony z forumowych kolegów pomoże.
simon188
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 17
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 09:40
Model: V50
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez joker13 » 10 cze 2014, o 14:49

Na początku dzięki wielkie Koledzy za odzew :)

Co do EGRa to właśnie u mnie też jest nowy. Podczas wizyty w Vtechu również nie było żadnych błędów związanych z EGRem.
Dodam jeszcze, że miałem lekki wyciek z silnika, tzn. oleju nie ubywało ale było widać, że się coś poci z prawej strony pod wtryskami (patrząc na silnik). Co prawda żadnych negatywnych objawów wywołanych przez ten wyciek nie było, ale wkurzało mnie to i chciałem ten wyciek usunąć. W dwóch warsztatach (znajomych) nie chcieli się za to zabrać, bo mówili, że więcej przy tym roboty niż to warte, bo trzeba wyjąć wtryski i i rozkręcić silnik. W końcu inny znajomy mechanik podjął się tego. Przyczyna wycieku była walnięta któraś uszczelka, więc wymienił mi wszystkie uszczelki, które musiał zdjąć, poskręcał wszystko i wycieku nie ma już pół roku, ale jest ta nierówna praca, której przed likwidacją wycieku nie było. Mogą to być wtryski? Może ten mechanik je zabrudził czy coś w tym stylu? I czy przepustnica może mieć z tym jakiś związek?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Pozdrawiam.
joker13
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 20
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 12:00
Model: S40
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez siwy84 » 10 cze 2014, o 16:23

witam, mam te same objawy i niestety nie mogę się z tym uporać, na ciepłym silniku vida pokazuje ze jest wszystko ok, na zimnym nie mam jak sprawdzic :(
siwy84
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 13
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 23:34
Lokalizacja: Kutno
Model: V50
Silnik: 2.0 D bez dpf
Rok produkcji: 2005

Postprzez simon188 » 11 cze 2014, o 06:49

No to koledzy widzę, że jest nas więcej a myślałem już, że jestem wyjątkowy. Napiszcie proszę czy u was też po odpięciu EGRa nie ma tego nieprzyjemnego efektu.
simon188
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 17
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 09:40
Model: V50
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez joker13 » 11 cze 2014, o 17:17

Koledzy a czy po odłączeniu wtyczki od EGRa pojawią się jakieś błędy w komputerze? Pytam bo nie mam dostępu do komputera, żeby sprawdzić i ewentualnie skasować, gdyby coś wyskoczyło :)
joker13
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 20
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 12:00
Model: S40
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez pawelwaw84 » 11 cze 2014, o 20:49

Zapisuje się błąd w kompie, ale nie będzie się wyświetlał na desce rozdzielczej, więc nie ma się co martwić. Ten błąd nie ma wpływu na jazdę i nie ma potrzeby go kasować. Ja ostatnio miałem podpinany samochód pod kompa ze 4lata temu. Błędów wtedy była cała masa, teraz pewnie jest podobnie, ale auto jeździ jak żyleta, rwie asfalt bez zająknięcia, więc od komputera go trzymam z daleka :) nie ma co na siłę szukać problemów.
Sprzedam:
Komplet opon zimowych 205/55R16
Nakrętki zabezpieczające do alufelg.
Szczegóły na priv
pawelwaw84
3 bieg
3 bieg
 
Posty: 207
Dołączył(a): 20 paź 2013, o 16:50
Model: V50
Silnik: 2,0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez joker13 » 11 cze 2014, o 21:10

Ok, to postaram się w weekend odłączyć i sprawdzić na spokojnie :)
joker13
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 20
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 12:00
Model: S40
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Postprzez simon188 » 12 cze 2014, o 06:42

Joker13, tak informacyjnie to EGR odpinamy przy wyłączonym silniku, tak aby pozostał on w pozycji zamkniętej. Daj znać proszę czy u Ciebie też objaw zniknie.
simon188
1 bieg
1 bieg
 
Posty: 17
Dołączył(a): 10 cze 2014, o 09:40
Model: V50
Silnik: 2.0D
Rok produkcji: 2004

Następna strona

Powrót do Mechanika DIESEL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości

cron