Pomocy, podmienili mi radio

Wszystko o systemie audio, nawigacji, komputerach pokładowych itp.

Powrót do Car audio, NAVI, komputer

Postprzez nfelss » 14 wrz 2023, o 21:34

Witam, kupiłem niedawno c70 z 2010. Auto oryginalnie jest wyposażone w wejście jack 3.5mm i usb w podłokietniku, high performance sound oraz RTI. Szybko okazało się jednak, że po wciśnięciu guzika "mode" radio wchodzi tylko w tryb CD. Nie ma trybu AUX! Tu zacząłem inwestygację i okazało się, że historia audio ma wiele zwrotów akcji jak w ukrytej prawdzie :) Okazało się, że RTI zostało całkowicie usunięte przez poprzedniego właściciela z Belgii, a zrobił to dlatego bo przestało ono działać. A jak RTI przestało działać to i podobno radio nie było w stanie nic puścić na głośniki bo po drodze na kablach jest RTI (taką historię mi sprzedali). Więc aso w Belgii usunęło RTI i wstawiło kable, żeby dźwięk szedł z radia na głośniki. W międzyczasie porównując zdjęcia z aukcji, okazało się, że jeszcze ktoś zdążył wymienić wnętrze (przyciski i elektronikę) w konsoli przedniej ("waterfall"). A na koniec odkryłem że na radiu jest mała naklejka od boku z nazwą firmy. Po wygooglowaniu okazało się że specjalizują się w używanych częściach do volvo. Więc radio również było wymienione!!

Na tą chwilę wydaje mi się, że żeby zaczął działać fabryczny AUX to musiałbym dorwać używane radio, które wspiera AUX. I tyle. Problem że nie mam pojęcia jak zidentyfikować takie radio?? Moje radio model to 1CD18U. Na rynku widziałem kilka modeli z C70: 1CDIAM, 1CD17A, 6CD16W itp. Ktoś coś by pomógł w identyfikacji odpowiedniego modelu? Bo w aso mówią że nie mają pojęcia :)
nfelss
na luzie
na luzie

Model: c70
Silnik: 2.0d
Rok produkcji: 2010

Powrót do Car audio, NAVI, komputer